Tarih

Truva Savaşı

Geç Tunç çağlarında meydana gelen Truva Savaşı aslında Akhalar ve Troya’ların savaşı değildi. Batı Anadolu halkları ile Yunan ve Ege halklarının sürdürdüğü bir mücadeleydi. Her iki tarafında kendilerine ait kozları vardı. Akha tarafında güçlü komutan Akhilleus, Troya tarafında ise denk özelliklere sahip olan komutan Hector vardı. Troya Savaşı Truva kralı Priamos’un oğlu Paris’in Akha kralının karısını kaçırmasıyla başlamıştır.10 yıl süren bu savaşta Akhalılarla Troialılar çarpışmışlardır. Sadece insanlar değil tanrı ve tanrıçalarda dahil olmuşlar ve müdahalelerde bulunarak savaşın seyrine etki etmişlerdir. Herkes kendi dengiyle savaşmakta, komutanlar vasıtasıyla orduda birlik ve düzen sağlanmaktaydı. Savaşın yöneticisi Zeus’tur.  Ayrıca yakın ve uzak diyarlardan da birçok komutanlar ve liderlerde yardıma gelmiştir.

Akhalar Tarafı Tanrı ve Tanrıçaları:

● Hermes

● Hera

● Hephaistos

● Poseidon

● Athena

Zeus: Gökyüzüne ve bütün atmosfer olaylarına hakimdir. Diğer tanrılardan daha güçlü ve üstün olan Zeus hükümdar ve babadır. Asa, kalkan, yıldırım, taht simgeleridir. Mümkün oldukça tarafsız kalacağını açıklar. Akhilleus’un (Aşil) savaşa katılmadığı sürece Akhalar’ın savaşı kazanamayacağını söylemiştir. Nitekim öyle olmuş Akhilleus savaşa katılmış ve Akhalar savaşı kazanmıştır.

Hera: Zeus’un karısı ve ablasıdır. Evlilik ve doğum tanrıçasıdır. Troia Savaşı’nda Akhaları desteklemiştir. Üç güzeller yarışmasını kazanamaması nedeni ile Troia ve Paris’e kin beslemiştir. Diğer tanrı ve tanrıçaların kraliçesidir. Hera dişiliğini kullanarak Zeus’u baştan çıkarıp savaşın seyrini Akhalar’ın lehine geçmesini sağlamıştır. Tavus zambak ve inek Hera’nın simgeleridir.

Athena: Akhalar’ı Troialılardan daha güçlü ve cesur bulduğu için Troya Savaşı’nda Akhalar’dan yana olmuştur. Zeus’un kızıdır sanat, teknik barış ve savaşın tanrıçasıdır daha çok savaşçı yönüyle öne çıkar. Athena’nın simgeleri kalkan, zeytin dalı, baykuş ve mızraktır.

Poseidon: Pınarları coşturan atları ve boğaları evcilleştiren Poseidon’dur. Deniz tanrısıdır ve Zeus’un kardeşidir. Truva Kralı verdiği sözü tutmayınca Poseidon şehre bir deniz canavarı göndermiştir ama bu canavar Herakles tarafından öldürülmüştür. Truva Savaşı çıktığında bunu fırsat bilmiştir ve ölümlü kılığında Yunanlılar tarafında yer almıştır. Üç dişli yaba, at ve balık simgeleridir.

Hermes: Truva kralı Priamos oğlu Hektorun savaşta öldükten sonra ölüsünü Akhilleus’tan Hermes aracılığıyla almıştır. Hermes’in simgesi yılanlı kanatlı asadır. Zeus’un oğludur tüccarların ve hırsızların tanrısıdır. Yolcuları, yolları, tüccarları ve ticareti korur. Ölenlerin ruhlarının elçisidir ve onlara yol gösterir.

Hephaistos: Truva Savaşı’nda Akhilleus’un tüm silah ve zırhları savaştan önce Hephaistos tarafından yapılmıştır. Zeus ve Heranın oğludur. Zeus onu Olympos Dağından attığı için topal ve ölümsüz olduğu söylenir. Ateş ve volkanların efendisi tanrıların demircisi ve büyücüsüdür. Hephaistos’un simgesi örstür.

Troialı Tarafı Tanrı ve Tanrıçalar:

● Aphrodite (Afrodit)

● Leto

● Ares

● Apollo

● Artemis

Artemis: Hayvanların bitkilerin ve çocukların tanrıçasıdır, Zeusun kızıdır. Agamemnon önderliğindeki donanma yelken açacakken rüzgar bir anda kesilmiştir. Kahin bu olayın Artemis’in öfkesinden kaynaklandığını belirtir. Agamemnon, Artemis’e adanmış bir hayvanı öldürmesinden dolayı ona karşı “suç işlemiştir” der. Artemis’in öfkesi eğer Agamemnon kendi kızı Iphigenia’yı kurban ederse durulacaktır. Agamemnon baskılara dayanamayıp kızını kurban eder ve bu ayine rahiplik etmek zorunda kalır. Artemis’in öfkesi dindikten sonra gemiler tekrar yelken açar ve yola çıkar.

Afrodit: Afrodit, savaşın başlamasına neden olan kişisi olarak sayılabilir. Üç Güzeller Efsanesi olayı sırasında üç kraliçeden biriydi ve Paris’in elmasını alanda oydu. Bunun karşılığında Afrodit, Paris’i dünyalar güzeli Helene ile ödüllendirmiştir. Ama Helene, Akha kralı Menalausun karısıdır. Afrodit, Paris’e Helene’yi kaçırması için yardımcı olur ve savaş başlar. Helene ile tartışmış savaş sırasında yaralanmıştır. Afrodit aşk, güzellik ve eğlence tanrıçasıdır. Simgeleri kuğu, serçe ve güvercindir.

Ares: Sürekli rekabet halinde olduğu Athena Yunanlılar tarafında olduğu için savaşta Troialılar’ın tarafında bulunmuştur. Zeus ile Hera’nın oğludur ve savaş tanrısıdır. Ares savaşta Akhalı kahraman Diomedes tarafından yaralanmış ve babası Zeus’un yanına sığınmıştır. Zeus bu durumu iyi karşılamamış olsa da kendi kanından olduğu için Ares’e yardımda bulunmuştur. Simgeleri miğfer ve akbabadır.

Apollon: Apollon Anadolu’ya olan ilgisi yüzünden Truvalıları desteklemiştir. Akha ordusunun kırılmasına neden olan salgın hastalık Apollon’dan gelir. Dokuz gün dokuz gece Akha ordusunun üzerine zehirli oklar yağdıran Tanrı Apollon bu şekilde rahibi Khryses’in öcünü alır. Zeus ve Leto’nun oğludur. Işık, kehanet, şiir, ve müzik tanrısıdır. Salgın hastalıkları o yollar ve o iyi eder. Apollo’nun simgeleri defne, yay ve yunustur.

  • Troyalılar tarafında yer alan kahramanlar;

■ Memnon

■ Resos

■ Glaukos

■ Amazonlar

■ Sarpedon

■ Asteropaisos

■ Askanisos

 MEMNON

■ Şafak tanrıçası Eos’la Tithonos’un oğludur.

■ Memnon, Hektor öldükten sonra kuvvetli ordusuyla Troyalılar’a yardıma gelir.

■ Sırtında Hephaistos’un yaptığı silahlar vardır.

■ Yunan kahramanlarının birçoğunu alt etmiştir.

■ Akhilleus tarafından öldürülmüştür.

■ Habeşistan’dan gelmiştir.

RESOS

■ Savaşta Troyalılar’ın yardımına koşmuştur.

■ Trakya kentinin kralıdır.

■ Diomedes tarafından öldürülmüştür.

■ Resos’un atları Yunanlılara geçmiştir.

GLAUKOS

■ Troyalılar’a Likya’dan yardıma gelmiştir.

■ Sarpedon’un kuzenidir.

■ Troya şehrini cesurca savunmuştur.

■ Aias tarafından öldürülmüştür.

AMAZONLAR

■ Hektor’un cenazesi için 12 günlük ateşkes kararı verilmişti, bu sırada Troyalılara yardıma gelmişlerdir.

■ Amazonlar sadece kadınlardan oluşan savaşçı bir toplumdur.

■ Amazonların desteği morali bozuk olan Troya halkına moral ve cesaret verdi.

■ Savaş başlayınca kayıplar devam etti, ağır darbe alan amazonlar geri çekilmek zorunda kaldılar.

■ Karadeniz kıyılarından gelmişlerdir.

SARPEDON

■ Zeus ile Laodamia’nın oğludur.

■ Likyalı prenstir.

■ Troyalılar’ın başkahramanlarındandır.

■ Rodos kralı Tlepolemos’u öldürmüştür.

■ Patrokles tarafından öldürülmüştür.

■ Likya’dan gelmiştir.

ASTEROPAIOS

■ Nehir tanrısı Pelagon ve ölümlü kadın Peribola’nın oğludur.

■ Troyalılar’ın müttefiki olan Paeonlar’ın başındaki isimdi.

■ Akhilleus’u öldürmekte başarısız olunca katledilmiştir.

ASKAINOS

■ Aretio’nun oğludur.

■ Deniz tanrılarından biri olan Phorkys’nin kardeşidir.

■ Mysialıların başında büyük bir orduyla Troyalılar’a destekte bulunmuştur.

■ Askania’dan gelmiştir (İznik tarafları).

10 yıl süren savaş sonunda Akhalılar’ın gönderdiği hediye at savaşın gidişatını değiştirir. Atın içinden çıkan askerler şehrin kapısı açar ve şehri yakıp yıkarlar. Troya Savaşı ve deprem Truva kentini yıkan iki sebep olarak görülüyordu. Bu iki sebep sonunda Truva şehri yıkılmıştır. Savaşı Akhalar kazanmıştır.

                                                                                                                                                  Emin Çakır

Bir diğer içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu