Genel Kültür

Kuran’da Adı Geçen Meyve ve Sebzeler ve Bunların Faydaları

Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim içerisinde birçok mucize ve güzellikler barındırır. İçerisinde geçtiği gibi Kur-an okurken düşünüp öğütler almamız gereken bir kitaptır. Bizlerin aklına gelen konu ise kutsal kitabımızın içerisinde geçen meyve ve sebzelerin tıbbi olarak bizlere faydası olmuştur. Bu yazıda siz değerli okurlarımıza bunu aktarmaya çalışacağız.

Kuran’ı Kerimde adı geçen meyveler şunlardır; Üzüm, İncir, Kiraz, Reyhan, Soğan, Zeytin, Sarımsak, Hurma, Nar, Muz, Kabak, Zencefil, Mercimek

Bu meyvelerin geçtiği ayetlerden bazıları şunlardır:

Kaf Suresi 10: “Salkımları üst üste binmiş yüksek hurma ağaçları yetiştirmekteyiz.”

Şuara 148: “Ekili tarlaların ve meyveleri olgunlaşmış, yüklü salkımlarıyla dalları kırılacak derecede sarkmış gönül alıcı hurmalıklar arasında.”

İsra 91: “Veya inanmamız için senin hurma bahçelerin ve üzüm bağların olmalı, bunlar arasından gürül gürül ırmaklar akıtmalısın.”

Nebe 32: “Muhteşem bahçeler ve üzüm bağları.”

En’am 99: “O, gökten su indirendir. Biz, her türlü bitkiyi o suyla yetiştiririz. O bitkiden bir filiz, filizden de üst üste dizili daneler, başaklar çıkarırız. Hurma ağacının tomurcuklarından yere doğru sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar bahçeleri çıkarırız. Bunların hepsinin hem birbirine çok benzeyen yönleri, hem de birbirinden çok farklı özellikleri vardır. Her birinin meyvesine bir ilk ortaya çıktığı, bir de olgunlaştığı zaman bakın. Gözünüzün önünde cereyan eden bu işlerde, iman eden toplumlar için elbette nice dersler ve ibretler vardır.”

Tin 1: “Yemin olsun incire ve zeytine.”

Vakıa 29: “Dolgun salkımlı muzlar,”

Vakıa 28: ”Onlar dikensiz, dalbastı kirazlar”

Rahman 12: “Yapraklı daneler ve hoş kokulu reyhanlar vardır.”

Saffat 146: “Üzerine kabak cinsinden bir ağaç bitirdik.”

İnsan 17: “Orada, karışımı zencefil olan bir kaseden içirirler.”

Bakara 61: “Hani bir zamanlar, “Ey Musa, biz tek çeşit yemeğe asla katlanamayacağız, yeter artık bizim için Rabbine dua et de bize yerin yetiştirdiği şeylerden; sebzesinden, acurundan, sarımsağından, mercimeğinden, ve soğanından çıkarsın” dediniz.”

Gerekli alıntıları da yaptıktan sonra bu meyveler hakkında varsa hadisleri yoksa da tıbben faydalarını anlatmaya başlayabiliriz.

Peygamberimizin üzüm hakkında olmasa da kuru üzüm hakkında bir hadisi vardır bu hadis: “Kuru üzüm ne güzel yiyecektir. O sinirleri sağlamlaştırır, hastalıkları giderir, kızgınlığı sakinleştirir, ağız kokusunu güzelleştirir, balgamı keser, benzi hoş eyler.”

Üzüm tıbben kanıtlanmış bir şekilde yüksek antioksidan kaynağıdır. Faydaları ise genel itibari ile şöyledir: Bağışıklığı güçlendirir, kan şekerini düzenleyip diyabeti kontrol eder, kalp sağlığını destekler, göz sağlığına iyi gelir, kaliteli bir uyku sağlar, hafızayı dikkati ve ruh halini iyileştirir, kemikleri güçlendirir.”

 

İncir hakkında hadisler ise şunlardır: “İncir yiyin. Eğer cennetten inen bir meyve söyleyecek olsaydım, bunun incir olduğunu söylerdim.”

“İncir yiyin, çünkü o, basuru keser, eklem ağrılarını yok eder.”

İncir içerdiği özellikler neticesinde kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur. Bu nedenle kalp-damar sağlığını koruyucu etkisi vardır. Kanserden koruma da etkilidir.İçerdiği A,E,K vitaminleri ile bağışıklığı güçlendirmede önemli rol oynar. Kabızlık problemini önler. Kemik erimesini önlemede yardımcı olur.

Kiraz hakkında ne yazık ki bir hadise ulaşamadığımız için direkt olarak faydalarına geçiyoruz. Kiraz meyvesi vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir, kalp sağlığını korur, uyku düzeninin iyileşmesine katkı sağlar, gut hastalarına yardımcı olur, cildi canlandırır, tansiyonu düşürür.

Reyhan bitkisi hakkında olan hadis ise: “Sizden birine reyhan sunulduğu takdirde onu reddetmesin, zira o cennetten çıkmadır.” Bu hadisin yanında Peygamberimiz torunları Hasan ve Hüseyin’i reyhan çiçeğine benzetmiştir.

Reyhan’ın faydaları ise vücudu yeniler, kansere karşı korur, şeker hastalığına karşı korur, yüksek tansiyonu dengeler, ruh sağlığını düzenler ve iltihabı söker atar.

Soğan ise içerdiği yüksek C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Mineral ve lif açısından zengindir. Aynı zamanda kolajen üretimine, hücrelerin yenilenmesine ve demir emilimine yardımcı olur. Hakkında pek hadis olmamakla beraber camiye gitmeden önce yenilmemesi tavsiye edilmiştir.

Sıradaki meyvemiz zeytin ise hakkında hurma ile beraber en çok söz söylenenlerden olabilir. Peygamberimiz bir hadisinde: “Zeytinyağı yiyin ve onunla yağlanın, çünkü o mübarek bir ağaçtandır.” buyurmuştur. Bir diğerinde ise “Çünkü o hoş ve mübarektir… Çünkü onda yetmiş derde deva vardır, cüzzam da bunlardan biridir.” buyurmuştur. Aynı şekilde saçlarına zeytinyağı da sürdüğü rivayet edilmektedir.

Zeytin diğer dinler ve anlayışlardaki kutsallığını, İslamiyet de de sürdürmüştür. Faydaları arasında sindirimi kolaylaştırması, saç, cilt ve tırnak için besleyiciliği, kanseri önlemesi, uzun süre tok tutması, kalp sağlığını koruması, vücut gelişimine destek olması ve kan yapması bulunur.

Sıradaki diğer bitkimiz olan sarımsak hakkında soğan da olduğu gibi cami, cemaat, mescid kısaca toplu bir alanda rahatsızlık vermemek için buralara gitmeden önce yenilmemesi tavsiye edilmiştir. Hadiste ise şöyle buyurulmuştur: “Her kim bu pis bitkiden yerse kokusu üzerinden gidinceye kadar mescide yaklaşmasın.” Bu hadis üzerine sahabeler sarımsağın haram kılındığını düşünse de peygamberimiz Allah’ın helal kıldığını kendisinin haram kılamayacağını söylemiş ve kokusundan hoşlanmadığını eklemiştir.

Sarımsağın faydaları ise saymakla bitmeyecek derecededir. Öksürük ve soğuk algınlığının atılmasını destekler, kalp sağlığına iyi gelir, beyin fonksiyonlarını iyileştirir, sindirimi iyileştirir, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur, kanser ve peptik ülseri önler, kilo vermeye iyi gelir. Ayrıca yemekleri tatlandırmak ve tıbbi alanda kullanılır. Bir rivayete göre meşhur Lokman Hekim’in sarımsağın tohumu olsaydı ölümsüzlüğün sırrına ulaşacağı söylenir.

Peygamber efendimizin en sevdiği meyvelerin başında gelen hurmadır. Hatta öyledir ki Ramazan bayramında birkaç hurma yemedikçe namaza gitmez yine hurma ve süte atyaban yani “iki güzel şey” demiştir.

Faydaları arasında sindirimi düzenlemesi, beyin fonksiyonlarını geliştirmesi, kemik yoğunluğunu güçlendirmesi, normal doğumu daha sancısız geçirebilmeye yardım etme ihtimali, kolesterolü düzenlemesi bulunur.

Nar ve muz meyvesi, zencefil bitkisi hakkında tam bir hadis bulamamakla beraber bunlar Kur’an da geçtiği için cennet meyveleri arasındadır. Bir inanışa göre nar tanelerinde bulunan her bir damla su cennetin suyudur. Nar meyvesinin faydaları arasında; bağışıklığı güçlendirmesi, iltihabı önlemesi, kanser hücreleri ile savaşması, tansiyonu düşürmesi, hafızayı kuvvetlendirmesi, cildi gençleştirmesi, sperm hareketliliğini artırması, fiziksel performansı artırması bulunur.

Muz ise kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca kalp sağlığını korumada yardımcı olur, astıma bağlı sorunları hafifletmeye yardımcıdır. Kanserden korur, sindirim sisteminin çalışmasını destekler ve mental sağlığı korumaya yardımcı olur. Muz erkeklere ve kadınlara ayrıca yardımcı olmaktadır.

Zencefilin faydaları arasında ise hazımsızlığa iyi gelmesi, beyin sağlığına katkıda bulunması, kan şekerini düzenlemesi, mide bulantısına iyi gelmesi, kalp sağlığına iyi gelmesi, öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelmesi ve kadınlarda adet ağrılarını hafifletmesi bulunur.

Sıradaki sebzemiz olan kabak ise her türlü şekilde tüketilebilmesi sebebiyle bazı insanlar tarafından peygamber yemeği adını almıştır. Buna uygun şekilde peygamber efendimizde  kabak aşını çok fazla sevmektedir. Bir hadisinde: “Kabak aşı yiyin. Kabak aklı artırır ve beyine kuvvet verir.” buyurmuştur. Faydaları da sevildiği gibi çok fazladır. Zengin bir antioksidan kaynağı olan kabak cilt ve göz sağlığı için çok iyidir. Sindirim sisteminin verimli çalışmasını sağlar. Kan basıncını dengeleyip, yüksek tansiyonu düşürür. Kansere karşı koruyucudur, kemiklerin güçlenmesine yardım eder. Diyet için mükemmel bir alternatiftir. Üst solunum yolu hastalıklarına fayda sağlar, suyu ise idrar söktürücüdür. Böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Hamilelik döneminde bebek ve anne adayı için faydalıdır.

Son olarak mercimek ise yine hadislerle övülmüştür. Hadiste “Mercimek yiyiniz. Çok bereketlidir. Kalbi inceltir, gözyaşını çoğaltır. 70 peygambere onun bereketi verilmiştir.” Faydaları arasında ise obezite, kalp hastalığı, diyabet ve meme kanseri gibi hastalıklara karşı korur.

Yazının sonuna geçmeden önce Kur’an da geçen bu sebze ve meyvelerin faydaları yanında peygamberimizde bazı besinleri övmüştür. Bunlar karpuz, un helvası, et (koyunun sırt eti), sirke, bal, süt, sütlü bulamaç, su’dur. Yine bunlar günlük yaşamımızda ve vücudumuzda faydalı besinlerdir.

Umarım bu yazı ile sizlere yararlı olabilmişizdir. Okuduğunuz için teşekkürler…

 

Gürsel Ayaydın

KAYNAKÇA

https://kuran-ikerim.org/kuran-i-kerimde-zikredilen-meyveler

https://www.referansgazetesi.com.tr/kuranda-hangi-meyveler-gecer-kuran-i-kerimde-gecen-meyve-ve-sebzeler#:~:text=Kuran%2D%C4%B1%20Kerim’de%20meyve,incir%2C%20muz%20ve%20kiraz%20ge%C3%A7mektedir.&text=Ayr%C4%B1ca%20zeytinya%C4%9F%C4%B1%2C%20so%C4%9Fan%2C%20sar%C4%B1msak%2C,gibi%20g%C4%B1da%20isimleri%20de%20zikredilmektedir.

https://www.islamveihsan.com/kuranda-meyvelerle-ilgili-ayetler.html

https://www.trthaber.com/haber/saglik/iste-peygamberimizin-ovdugu-gidalar-94278.html

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/uzumun-faydalari#:~:text=%C3%9Cz%C3%BCm%2C%20y%C3%BCksek%20antioksidan%20i%C3%A7eri%C4%9Fiyle%20ba%C4%9F%C4%B1%C5%9F%C4%B1kl%C4%B1%C4%9F%C4%B1,etki%20sunar%20ve%20kemikleri%20g%C3%BC%C3%A7lendirir.

https://www.zaferdergisi.com/makale/12075-allahin-uzerine-yemin-ettigi-meyve-incir.html

https://www.guven.com.tr/saglik-rehberi/incirin-yararlari-neler-kimler-incir-tuketmeli#:~:text=%C4%B0ncir%2C%20sindirim%20sisteminin%20daha%20rahat,%C3%B6nlenmesine%20etkili%20oldu%C4%9Fu%20ortaya%20%C3%A7%C4%B1km%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r.

https://www.buyukanadoluhastanesi.com/haber/2145/kirazin-faydalari-nelerdir-kiraz-sapinin-faydalari-nelerdir#kiraz-n-faydalar-nelerdir

https://acikerisim.uludag.edu.tr/server/api/core/bitstreams/84bfdfd2-f6c5-4734-ad3b-55a47e217790/content

https://www.sabah.com.tr/roza/saglik/ibrahim-saracoglundan-iltihap-sokturen-tarif-bu-bitki-vucutta-zararli-hicbir-sey-birakmiyor-ic-organlari-tertemiz-yapiyor?paging=3

https://www.acibadem.com.tr/hayat/mikropsavar-soganin-5-faydasi/#:~:text=D%C3%BC%C5%9F%C3%BCk%20kaloriye%20sahip%20olmas%C4%B1n%C4%B1n%20yan%C4%B1,ve%20demir%20emilimine%20yard%C4%B1mc%C4%B1%20olur.

https://www.orhangazi.net/zeytin-ile-ilgili-ayetler-ve-hadisler/

https://www.denizli20haber.com/peygamber-efendimizin-sav-tavsiye-ettigi-zeytinin-faydalar-neler-28567-haberi

https://www.nefisyemektarifleri.com/blog/zeytinin-faydalari-her-ogunde-yemek-isteyeceginiz-7-mucizevi-faydasi/

https://sempozyum.okuokut.org/tsbs/article/view/255#:~:text=Peygamber%2C%20sar%C4%B1msa%C4%9F%C4%B1%20%E2%80%9CHer%20kim%20bu,kokusundan%20ho%C5%9Flanmad%C4%B1%C4%9F%C4%B1n%C4%B1%20s%C3%B6ylemi%C5%9F%2C%20Cebr%C3%A2il’le

https://www.anadolusaglik.org/saglik-rehberi/sarimsagin-faydalari-nelerdir-sarimsak-ne-ise-yarar#:~:text=Sar%C4%B1msak%20bir%C3%A7ok%20diyetin%20temel%20maddesidir,i%C3%A7in%20t%C4%B1bbi%20olarak%20da%20kullan%C4%B1l%C4%B1r.

https://www.hurma.com/hadis-i-seriflerde-hurma

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/hurmanin-faydalari-nelerdir

https://dinisualler.com/siratul-islam/bazi-yiyecek-icecek-ve-meyvelerin-fazileti/

https://www.acibadem.com.tr/hayat/narin-9-faydasi/

https://www.medicalpark.com.tr/muzun-faydalari/hg-2945

https://www.acibadem.com.tr/hayat/zencefilin-faydalari/#:~:text=Zencefilin%20Faydalar%C4%B1%20Nelerdir%3F,iyi%20gelir%2C%20adet%20a%C4%9Fr%C4%B1lar%C4%B1n%C4%B1%20hafifletir.

https://npistanbul.com/kabagin-faydalari-nelerdir

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/mercimegin-faydalari-nelerdir#:~:text=Mercimek%2C%20d%C3%BCzenli%20olarak%20t%C3%BCketilirse%20obezite,hasarlar%C4%B1yla%20sava%C5%9Farak%20beyin%20sa%C4%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1n%C4%B1%20korur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu