Ezeli Rekabet, Ebedi Dostluk: Galatasaray ve Fenerbahçe
Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.
Mustafa Kemal Atatürk
Ülkemizin en büyük takımlarından olan Galatasaray ve Fenerbahçe sahip oldukları geçmiş ve başarılarla çoğu vatandaşımız tarafından sevilmektedir. Kuruluş yılı olarak aralarında kısa bir fark bulunan bu iki takım 1905 ve 1907 yıllarında kurulmuştur. Fenerbahçe’nin kuruluşunda Ayetullah Bey, Ziya Songülen, Necip Okaner ön planda olurken, Galatasaray’ın kuruluşunda ise Ali Sami Yen, Tahsin Nihat, Celal İbrahim gibi isimler ön plana çıkmıştır. Sembolleri ise Galatasaray’ın aslan, Fenerbahçe’nin ise kanaryadır.
Kuruldukları yıllardan beri kendi aralarında bazen tatlı, bazen sert rekabetler bulunan bu iki takım birbirlerine karşı bu zamana kadar saygılarını hiç bu kadar yitirmemişlerdir.
Bunu dememize sebep olan şey ise bu iki takımın iki sembol ismidir. Can Bartu ve Metin Oktay.
İki Efsane: Can Bartu ve Metin Oktay
Can Bartu 31 Ocak 1936, Metin Oktay da 2 Şubat 1936 yılında doğmuştur. Her iki efsane de iki takım ve Türk sporu için sembol isimler halini almıştır. Can Bartu takımı için hem futbolcu ve basketbolcu olmuş. Metin Oktay ise takımı için diğer tüm takımları reddetmiş ve ciddi aidiyet göstermiştir.
Can Bartu hem milli futbolcu hem milli basketbolcu olması ile Türk spor tarihinde bir ilki başarmış ve “Sinyor Bartu” olarak gönüllere taht kurarken, Metin Oktay da golcülüğü ve yaşadığı gol krallıkları ile “Taçsız Kral” olarak gönüllere taht kurmuştur.
Bu iki başarılı sporcu kendi takımlarında art arda başarılar kazanırken zaman ne yazık ki hızla ilerlemiş ve artık Metin Oktay’ın futbola emeklilik zamanı gelmiştir.
Birbirine Saygı
Metin Oktay emekliye ayrılmadan önce taraftara bir jübile maçı ile veda etmek istemiş ve bu jübileyi Galatasaray’ın ezeli rakibi, ebedi dostu Fenerbahçe ile yapmak istemiştir. Bunun üzerine Fenerbahçe yöneticisi Eşref Aydın bu isteğe: “Tek bir şartım var. Fenerbahçe kulübü ve taraftarı her zaman sana hayrandı. 10 dakikalığına da olsa Fenerbahçe forması giyer misin?” şeklinde cevap vermiş. Metin Oktay bu isteğe “Şeref duyarım” cevabını vermiştir.
Jübile maçı günü geldiğinde “Taçsız Kral” Metin Oktay, “Sinyor” Can Bartu formalarını değiştirir. 10 dakikalığına da olsa Metin Oktay Fenerbahçe, Can Bartu Galatasaray forması için mücadele etmiştir.
Bu iki büyük spor şahsiyetinin saygı dolu hareketinin üstüne günümüzde ise iki takımın taraftarı aynı yerde maç bile izleyememekte, maç günleri kavgadan ve gürültüden geçilmemektedir.
Sporun dostluğu ve birleştirmeyi temsil ettiğini unutan taraftarlarımız, yine bu eski günlerdeki gibi saygı çerçevesinde birbirlerine yaklaşmayı tekrar hatırlar. Türk futbolunun ayrışmaya değil, birleşmeye ihtiyacı olduğu umarız ki hatırlarına gelir.
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler, diğer içeriğimize ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz…
Sencer Dergi